top of page
Search

UČENICI OŠ "KISELJAK 1" NAPRAVILI NJEMAČKO - BOSANSKO - ROMSKI RJEČNIK

Bogatstvo jezika satkano kroz suživot Roma i Bošnjaka

Jezik je hranitelj jednog naroda, a sam čovjek je utoliko vredniji koliko jezika govori. O ljepoti bogatstva jezika i ljepoti različitosti koje jezik nosi sa sobom, svjedoče učenici osnovne škole “Kiseljak 1” Bilalovac, koji su u proteklom periodu radili na izradi trojezičnog rječnika.


U učionicama Osnovne škole Kiseljak 1 „Bilalovac“ zajedno uče, trude se i rade učenici bošnjačke i romske nacionalnosti. Oni su pravi primjer sloge i iskrene ljubavi koja ruši sve predrasude i one manje lijepe emocije.


Učenici ove škole, odjeljenja VII1 i VII2, su u školskoj 2021/2022. godini, zajedno s nastavnicom njemačkog jezika Eminom Sinanović, radili na izradi trojezičnog rječnika: bosanski-njemački-romski. Učenici škole koji poznaju romski jezik su prikupili veliku količinu riječi na ovom jeziku, zatim su iste razmijenili s ostalim učenicima, a onda su krenuli sa prevođenjem riječi na njemački jezik. Na ovaj način su učenici bili direktni akteri živog znanja i praktične metode rada, zastupnici funkcionalnog znanja te su znatno obogatili svoj vokabular kada je u pitanju njemački jezik. Njegovatelji su svog maternjeg jezika, a upoznali su dio riječi novog jezika, kao i dio kulture tog naroda-romski jezik.


Trojezični rječnik je konkretan produkt, koji ne samo da će učenicima poslužiti u nastavku školovanja na času njemačkog jezika, nego je i prikaz i svjedok o ljepoti različitosti, slozi i toleranciji u učionicama jedne škole čije klupe krase mali ljudi velikog srca.


U rječniku je sadržano preko 500 riječi, a isti je koncipiran sljedećim redoslijedom: Bosanski jezik - romski jezik - njemački jezik.


Cjelokupni projekat je finansijski podržan od strane fondacije „Schüler helfen Leben“ i Jelene Brkić. Na osnovu finansijske podrške isprintani su rječnici za učenike i nastavnike učesnike projekta, kao i za osoblje škole, izrađena je digitalna verzija rječnika, a na kojoj je zajedno s učenicima škole radila nastavnica informatike i matematike, Arnela Šabanović. Također, učenicima su dodijeljene diplome i sombolični pokloni, kao nagrada i motivacija za trud, rad i zalaganje.


201 views0 comments
bottom of page