top of page

Fotografije: "STEAM" / Wix galerije slika

pngegg (5).png

STEM obrazovanje je interdisciplinarni pristup učenju koji uklanja tradicionalne barijere koje razdvajaju četiri discipline: nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku i integrira ih u stvarna, rigorozna i relevantna iskustva učenja za učenike.

Termin STEM je skraćenica oblasti – Science/Nauka, Technology/Tehnologija, Engineering/Inženjerstvo i Mathematics /Matematika.

Ali ključno značenje pojma STEM nije fokus na ove discipline pojedinačno, već integracija ovih oblasti prilikom učenja i konkretna i jasna primjena naučenog putem rješavanja realnih problema.

Iako su ta 4 područja proučavanja pojedinačno postojala oduvijek, fokus na njihovoj zajedničkoj upotrebi, kao kritičnom području potrebe djece u svijetu ali i Bosni i Hercegovini, relativno je nov. To je zato što je se naš svijet i radna mjesta sve više fokusirali na tehnologiju, poslodavci su počeli primjećivati da naši školski sistemi djecu ne uče pravim vještinama za sljedeći val visokotehnoloških poslova.

Džepno računalo koje mijenja svijet
BBC Micro:bit

2122121.jpg

Što je micro:bit? 

Micro:bit je džepni računar za programiranje koje transformira učenje računarskih vještina. Vrlo lahko uz pomoć kurseva ili samom vježbom i dobrom voljom možete od početnika korisnika micro:bita postati njegov vrsni programer.

Micro:bit sa sastoji od LED zaslona, dva tastera, svjetlosnog senzora, Bluetooth antene, akcelerometra, kompasa i još mnogo toga! Od robota koji plešu do tastature u obliku banane, vaš micro:bit ima sve karakteristike koje su vam potrebne za stvaranje nevjerojatnih projekata - mogućnosti su beskrajne!

Kako započeti s radom uz micro:bit? 

Posjetite stranicu microbit.org/hr/. Na naslovnoj stranici u gornjem desnom uglu možete naučiti o osnovama micro:bita.

Objašnjeni su vam prvi koraci kao uvod u to kako pokrenuti uređaj, kako programirati te na kraju stvoriti i svoj prvi projekt. Uz objašnjenja, navedeni su i prateći videozapisi. U lekcijama možete pretražiti materijale za dobnu skupinu učenika kojoj predajete. Za svaku vam se lekciju nudi detaljan opis aktivnosti, a jednostavno možete preuzeti sve potrebne materijale na računar ili na uređaj gdje ih želite pohraniti. Sve ono što odradite, možete spremiti, ponovno otvoriti i dalje koristiti ili prilagođavati daljnjim aktivnostima. Ako mislite da niste dovoljno vješti u svemu do sad navedenom, na već navedenoj stranici možete pronaći gotove materijale prilagođene učenicima osnovnih i srednjih škola.

Kako napraviti vlastiti kod? 

Sve što vam je potrebno je ideja. Na makecode.microbit.org možete iskoristiti neki od već navedenih predložaka. Gotove predloške uvijek možete otvoriti i mijenjati. Svoj kod, koji napravite ili izmijenite, možete dijeliti s drugima i lako ga priložiti u svoju pripremu za nastavu dijeljenjem poveznice. Imate "SHARE" opciju u gornjem lijevom uglu, zatim pritisnete "PUBLISH PROJECT" i pojavi vam se poveznica koju jednostavno kopirate i dijelite dalje gdje želite. Tu poveznicu uvijek možete ponovno otvarati i koristiti ju u nove svrhe. Bilo bi najbolje kad biste krenuli od jednostavnijih kodova, a zatim se počnite "igrati" kombinacijama. Služite se bojama u ponuđenim opcijama kodiranja (BASIC – plavo, VARIABLES – zeleno, itd.). Ono vam olakšava snalaženje pri kombinacijama kodova.

Detaljno o karakteristikama micro:bita pogledajte klikom na sliku ispod.

RE2cfKJ.jfif
Microbit-logo-stacked.png

micro:bit

Micro:bit je malo programabilno računalo s LED zaslonom, dva gumba, svjetlosnim senzorom, Bluetooth antenom, akcelerometrom, kompasom i još mnogo toga! Od robota koji plešu do tipkovnica u obliku banane, vaš micro:bit ima sve značajke koje su vam potrebne za stvaranje nevjerojatnih projekata - mogućnosti su beskrajne!

IMG_3992 (2).jpg
IMG_4044 (2).jpg

micro:bit

u nastavi

nauči

kodirati

BBC Micro:bit

Šta je Google učionica?

 

Google učionica (Google Classroom) je besplatna aplikacija, odnosno vrsta platforme za učenje na daljinu. Google učionica nudi mogućnost nastavnicima da naprave svoj virtuelni (onlajn) prostor, zapravo učionicu u kojoj mogu sa vama (učenicima) da komuniciraju, dijele materijale, linkove, da vam postavljaju pitanja, zadatke, ali i da ocjenjuju vašu aktivnost.

Ova platforma se oslanja na Google alate pa vam tako i za sami pristup Google učionici treba Gmail račun (e-mail adresa). 

Preuzmite uputstvo za pristup Google učionici: Google učionica (uputstvo)

Classroom.jpg

Google

učionica

Google učionica

KONTAKT

Adresa: Hrastovi 25, 71253 Bilalovac

Telefon: 030 594-005

bottom of page