top of page
Search

Heroes of Code - Istraživanje i Inspiracija na EU Code Week-u

Danas smo nastavili našu uzbudljivu avanturu kroz EU Code Week - Sedmicu kodiranja s trećom aktivnošću. Aktivnost 3, pod nazivom "Heroes of Code: Istraživanje i inspiracija", otvorila je vrata svijetu programiranja na način koji će sigurno ostaviti dubok utisak na naše učenike.



Opis aktivnosti:

U ovoj aktivnosti, naši učenici su se posvetili istraživanju i stvaranju panela o značajnim programerima i programskim jezicima. Posebnu pažnju su posvetili Adi Lovelace, prvoj ženi programerki, kako bi pokazali da predrasude o ženama u svijetu programiranja ne vrijede. Cilj je bio istaknuti doprinose velikih programera i važnost različitih programskih jezika kako bi inspirirali svoje vršnjake i proširili svoje znanje o svijetu programiranja.


Koraci aktivnosti:

Istraživanje: Svaki učenik ili grupa učenika dobili su zadatak da istraže život i rad poznatih programera kao što su Linus Torvalds, Ada Lovelace, Grace Hopper, te da se upute u karakteristike programskih jezika kao što su Python, JavaScript, C++.


Priprema plakata/panoa: Na temelju svojih istraživanja, učenici su kreirali plakate ili panele koji su sadržavali biografske podatke o programerima, njihove značajne doprinose svijetu programiranja i informacije o programskim jezicima koje su istraživali.


Prezentacija i diskusija: Nakon što su radovi bili završeni, učenici su organizovali prezentaciju svojih radova. Tokom prezentacije, podijelili su svoje informacije s drugima i potakli diskusiju.


Diskusija o važnosti: Nakon prezentacija, uslijedila je diskusija o važnosti programiranja i ulozi programera u tehnološkom svijetu.


Materijal za Nastavnike: "Fun Fact About Coding"

Također želimo podijeliti interesantan materijal za naše dragocjene nastavnike. Možete preuzeti PDF fajl koji sadrži zanimljive činjenice o programiranju.

Codeweek_10FunFactCoding_EN
.pdf
Download PDF • 6.02MB

Ova aktivnost nije samo omogućila učenicima da istraže i nauče informacije vezane za ključne ličnosti u svijetu programiranja i različite programske jezike, već je i razvila njihove vještine istraživanja, prezentacije i grafičkog dizajna. Također, inspirisala je naše učenike da razmišljaju o mogućnostima koje im tehnologija i programiranje nude u budućnosti.


Ostanite s nama jer nas očekuje još mnogo izazovnih aktivnosti u okviru EU Code Week Sedmice kodiranja!


98 views0 comments
bottom of page