top of page
Search

Četvrti dan EU Code Week-a: Mali programeri stvaraju igrice i kvizove

Današnji dan donio je šestu i sedmu uzbudljivu aktivnost unutar EU Code Week-a. Učenici su iskusili uzbudljivo kodiranje i izrađivali razne projekte koji su ih osvojili. Aktivnost 6: Scratch Avantura - Osnove kodiranja Učenici su započeli svoju programersku avanturu učenjem osnovnih koncepata kodiranja kroz Scratch platformu. Kroz ovu aktivnost, stvorili su jednostavne animacije i igre koristeći osnovne blokove u Scratch-u. Naši mladi programeri stvarali su čuda na ekranu i stekli osnovne vještine programiranja.

Aktivnost 7: Kreativni rad u grupama Grupni rad bio je u punom jeku. Naši učenici rado su se udružili i stvarali zabavne i edukativne igre te kvizove. Svaka grupa je radila na nečemu posebnom:

  1. Mario Kid - jedna grupa je kreirala vlastitu verziju popularne igre s mladim junakom.

  2. Europski glavni gradovi (European Capitals) - druga grupa je izradila edukativni kviz o europskim glavnim gradovima.

  3. Vožnja autića - treća grupa je stvorila zabavnu igricu vožnje autića.

  4. Kviz općeg znanja - četvrta grupa je radila na edukativnom kvizu općeg znanja.


Dijelimo sa nastavnicima materijal koji je korišten za današnje aktivnosti: Primjeri i vježbe u Scratchu. Ovaj materijal će pomoći našim nastavnicima da podrže interesovanje učenika za programiranje i tehnologiju. Sutra nas očekuju završne aktivnosti u sklopu EU Code Week sedmice, u kojima ćemo nastaviti s izradom započetih projekata. Na kraju nas čeka "Finalni Showcase: Prezentacija projekata," gdje će učenici demonstrirati ono što su naučili tokom Code Week sedmice. Organizovaće se događaj na kojem će učenici predstaviti svoje projekte, priče i rezultate drugim učenicima, nastavnicima i roditeljima. #eusedmicakodiranja #kodiranje #programiranje #scratch #igrice #kvizovi

31 views0 comments
bottom of page