top of page
Search

Dvije uzbudljive aktivnosti na EU Code Week-u

Danas smo u našoj školi započeli avanturu kroz EU Code Week - sedmicu kodiranja, s dvije aktivnosti koje su obećavale mnogo učenja i zabave. Dijelimo s vama sažetak ovih aktivnosti.


Aktivnost 1: Uvodna prezentacija o programiranju

Učenici su danas imali priliku upoznati se s osnovnim konceptima programiranja kroz informativnu prezentaciju. Cilj ove aktivnosti bio je razviti njihovu svijest o važnosti programiranja u današnjem svijetu. Osnove programiranja, pojam kodiranja i programiranja i značaj programiranja u svakodnevnom životu bili su glavne teme prezentacije. Ovo je bio prvi korak u našem putovanju kroz svijet programiranja.


Aktivnost 2: "Kodiranje bez računara: Papirnate avanture"

Druga aktivnost nazvana "Kodiranje bez računara: Papirnate avanture" bila je prava avantura učenja. Učenici su razvijali osnovne vještine programiranja bez upotrebe računara. Igrali smo igru "Kodiranje emojija" gdje su učenici popunjavali piksele na rešetki kako bi stvorili sliku. Također smo se igrali igricu "CodyRoby" gdje je Roby tražio upute kako da se premjesti s jednog mjesta na drugo.

Ekipa "Cody 1" i ekipa "Cody 2" bile su u žestokoj trci kako bi sastavili pravilan redoslijed uputa za Robyja. Timovi su morali pažljivo razmotriti svaki korak i utvrditi ispravan redoslijed. Kada su redoslijedi bili spremni, timovi su ih predavali na provjeru i natjecali se za titulu pobjednika.

Ova aktivnost nije samo razvila njihove programerske vještine, već i potaknula timski rad, kritičko razmišljanje i logičko zaključivanje. Dijeljenje materijala s nastavnicima: Također želimo naglasiti da s našim dragim nastavnicima dijelimo materijal i resurse s današnjih aktivnosti, kao i onih koje ne zahtijevaju upotrebu računara. Želimo potaknuti naše nastavnike da iskoriste ove resurse kako bi podstaknuli interesovanje učenika za programiranje i tehnologiju.

A1. Prezentacija
.pptx
Download PPTX • 9.18MB

AKTIVNOST 2, vježba 1
.pdf
Download PDF • 358KB

Izvanmrežne aktivnosti
.pdf
Download PDF • 1.02MB

CodyRoby by AlessandroBogliolo
.DOCX
Download DOCX • 128KB

S nestrpljenjem očekujemo preostale aktivnosti našeg EU Code Week programa i nadamo se da ćemo zajedno proći kroz inspirirajući svijet programiranja. Ostanite s nama jer nas čekaju još mnoge uzbudljive avanture!


118 views0 comments
bottom of page