top of page
Search

ERW 2023 - DVIJE AKTIVNOSTI

Dragi roditelji, učenici i ljubitelji tehnologije,

želimo vas informisati o događanjima koja su obilježila prva dva dana EUROPEAN ROBOTICS WEEK-a (ERW 2023) u našoj školi, čije su voditeljice nastavnica Arnela Šabanović i pomoćnica direktora, Lejla Mutap. Ovo je posebno iskustvo jer je prvi put da je naša škola uzela učešće u ERW-u.

Prvi dan:

Prvi dan ERW-a je bio ispunjen entuzijazmom i istraživanjem svijeta robotike. Učenica Irma Džino je održala inspirativnu prezentaciju o robotima, njihovom nastanku i razvoju kroz historiju. Osim toga, učenici su imali priliku upoznati se s micro:bit uređajem, te istražiti njegove karakteristike i načine programiranja. Voditeljice ovog projekta su učenicima predstavile osnove programiranja na ovom malom, ali moćnom uređaju. Učenici su saznali kako koristiti micro:bit te su zajedno s nastavnicama isprogramirali klasičnu igru na sreću za dva igrača - kamen, papir, makaze. Učenici su bili oduševljeni mogućnostima koje pruža micro:bit te su brzo prenijeli igru na ovaj uređaj. Nakon toga, slijedila je zabavna faza gdje su učenici aktivno sudjelovali u igri.


Drugi dan:

Danas smo imali posebnu čast ugostiti profesora Emina Bašića iz GIMNAZIJE "VISOKO". Profesor Bašić je održao radionicu mBota, upoznavši naše učenike s osnovama ovog robota. Cilj radionice je bio omogućiti učenicima da savladaju osnovne funkcije mBota te da ih usmjere u svijet programiranja. Učenici su pokazali veliko zanimanje i aktivno sudjelovali u radionici.



Već sutra nastavljamo sa novim aktivnostima. Slijedi grupni rad i izrada učeničkih projekata: 1. Autonomni robot koji prati liniju: Grupa učenika bit će posvećena izradi autonomnog robota sposobnog slijediti liniju. Ovaj projekt uključuje programiranje robota i rad s senzorima kako bi uspješno pratili stazu.

2. Električna gitara s micro:bit uređajima: Druga grupa učenika izrađivat će električnu gitaru koristeći micro:bit uređaje. Ovaj projekt kombinira muziku i tehnologiju, pružajući učenicima priliku da stvore vlastiti muzički instrument.

3. Nogometna utakmica :MOVE mini MK2 robota: Treća grupa će se takmičiti u izradi projekta nogometne utakmice između :MOVE mini MK2 robota. Učenici će programirati robote kako bi simulirali dinamičnu nogometnu utakmicu. Očekujemo puno kreativnosti, saradnje i inovacija od naših učenika. Pratite nas jer ćemo podijeliti s vama rezultate njihovog truda i talenta! ----

Naš projekat je prepoznat i dodan na globalnu mapu događaja ERW-a, a možete ga pronaći na sljedećem linku: Mapa ERW-a.


39 views0 comments
bottom of page